Utskrift av namnen i "A till Ö"

Pris:
0 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
Outspoken3
Typ:
Namnen på boken
Antal:

Bakom varje namn på boken och tygkassen med det kvinnliga alfabetet, döljer sig en stark kvinna i den svenska historien. Här är de som jag har haft i tankarna, från A till Ö:

 

ASTRID Lindgren, 1997-2002. Författarinna, ständig förebild och troligen Sveriges mest älskade kvinna, alla kategorier. Hennes böcker tröstar, fostrar, uppmuntrar, stärker och roar barn över hela världen.

BEDA Hallberg, 1869-1945. Upphovskvinnan bakom Majblomman som började säljas 1 maj 1907 i syfte att tjäna pengar till hjälporganisationer som värnade om barns hälsa.

CECILIA Torudd, född 1942, är serietecknaren och illustratören som satt den ensamma mamman på kartan och med humor lyft tunga frågor om allt mellan föräldraskap, familjeliv, skilsmässor och unga tjejers funderingar kring kropp och själ.

DAGMAR Lange, 1914-1991, rektorn som under pseudonymen Maria Lang skrev deckare som ofta hade både hetero- och homosexualitet med glödande passion som underliggande tema, vilket var banbrytande på den tiden. Läsarna älskade henne, kritikerna sågade henne, kollegerna ifrågasatte henne och själv gav hon tusan i vilket!

ELIN Wägner, 1882-1949, författarinna, journalist och feminist vars böcker nästan uteslutande handlar om kvinnors rättigheter och ställning i samhället. Elin kämpade för kvinnlig rösträtt och var med och grundade Rädda Barnen 1919.

FREDRIKA Bremer, 1801-1865, författarinna och kvinnorörelsens främsta pionjär, vars böcker såldes och uppmärksammades över hela Europa. Boken ”Hertha” skapade en hätsk debatt som resulterade i riksdagen beslöt att ogifta kvinnor nu kunde ansöka om att myndighetsförklaras vid 25 års ålder.

GRETA Garbo, 1905-1990, den femte bästa skådespelerskan genom tiderna enligt Amerikanska filminstitutet. Greta satte den stolta svenska kvinnan på kartan, dels genom sin starka integritet men också genom att våga ställa krav i den mansdominerade filmindustrin.
HELENA Westin, född 1961, är en av grundarna till Pride i Sverige, sitter i RFSL's förbundsstyrelse och arbetar ständigt för lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för hbtq-personer. Mottog Stockholm Gay Life Award 2014. 

INGRID Bergman, 1915-1982, en av Sveriges mest kända skådespelerskor som bland annat belönades med tre Oscar.

JENNY Lind, 1820-1887, blev känd som den svenska näktergalen och sjöng för utsålda hus runt hela världen. Hon skänkte stora delar av sitt gage till välgörenhet, och än idag delas varje år Jenny Lind-stipendiet ut till en kvinnlig sångstuderande.

KARIN Boye, 1900-1941, författarinna och poet som upproriskt höll sitt ”Tal till mannen” vid studentkårens vårfest 1925 och under många år levde öppet tillsammans med Margot Hanel, under en tid när homosexualitet fortfarande var ett brott i Sverige. 

LOVISA Åhrberg, 1801-1881, var en självlärd kirurg och läkare i Stockholm. Hennes gärning kritiserades från många håll, men efter att hennes kunskaper testats tilläts hon fortsätta praktisera och blev därmed Sveriges första kvinnliga läkare.

MAMMA Min mamma, din mamma, alla fantastiska mammor i världen!

NINA Einhorn, 1925-2002, föddes i Polen och var en av få överlevare från Warszavas getto under andra världskriget. Läkare och forskare inom gynekologisk onkologi och ett bevis på att man kan överleva allt genom att fortsätta ge allt.

OLIVIA Nordgren, 1880-1969, var en politiker som länge var den enda kvinnan i den socialdemokratiska partistyrelsen. Hon blev en av de mest tongivande politikerna för kampen mot fattigdomen på 1930-talet.

PIPPI Långstrump, en fiktiv person som gjorts livs levande genom att inspirera flickor i alla åldar till att spänna musklerna, protestera mot Prussiluskor, ta hand om de svaga och fälla krokben på de elaka.

Q Qvinnor, alla starka kvinnor som kämpat för jämställdhet, ända sedan den tiden då ordet faktiskt stavades med Q (fram till 1889).

RUTH Gustafson, 1881-1960, var kvinnorättsaktivist, riksdagsledamot, redaktör av tidskriften Morgonbris och från starten medlem i LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

SELMA Lagerlöf, 1858-1940, författarinnan som blev den första kvinna att få nobelpriset i litteratur och den första kvinnan att bli invald i Svenska Akademin. Hon var tongivande i kampen för kvinnlig rösträtt och talade vid segerfesten 1919.

TINA Nordlund, född 1977, är fotbollsspelerskan som fick Diamantbollen 2000 och i sitt tacktal läxade upp idrottsvärlden och media för deras usla behandlingen av damfotbollen. Hon har också skrivit en bok om sin kamp mot anorexi, för att stärka andra med samma problem.

ULRIKA Eleonora, 1656-1693, föddes i Danmark men blev genom giftermålet med Karl XI svensk drottning. Hon hade en personlig förmögenhet som hon nästan uteslutande använde för att hjälpa fattiga, genom anläggande av fattighus och barnhus samt försörjning av 17 000 understödstagare. Drottninggatan i Stockholm fick sitt namn efter hennes intåg.

VICTORIA Kronprinsessan Victoria, född 1977, fick genom sin blotta existens igenom en grundlagsändring som medgav den förstfödda att bli tronföljare, oberoende av kön. Sedan dess har hon varit en föredömlig kunglighet genom att våga vara öppen med personliga problem och stå upp för kärleken, både sin egen och andras – oavsett läggning.

WILHELMINA Skogh, 1850-1926, var en av Sveriges första kvinnliga entreprenörer och en pionjär inom turistnäringen. Genom att våga satsa allt, utnyttja ny teknik och implementera nya idéer, drev hon utvecklingen i den svenska hotell- och restaurangbranschen.

XENA Krigarprinsessan är förvisso en fiktiv person, men likaväl ett föredöme som rättvis, stark och rättrådig hjältinna.

YLVA Franzén, född 1943, är erotikpedagogen som skrivit klassikern ”Orgasmera mera” och hållit uppmärksammade orgasmkurser för kvinnor. Hon driver också den lustfyllda butiken Afrodites apotek i Stockholm samt ”passionatet” Venusgården i Skåne.

ZINAT Pirzadeh, född 1967, är författarinnan, komikern och skådespelerskan som 19 år gammal tog sin son under armen och flydde ur ett tvångsäktenskap i Iran. Efter tre år fick de till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige. Zinat inspirerar oss alla med sin humor och sitt mod.

ÅSA Moberg, född 1947, författarinna och journalist som bland annat är medförfattare till översättningen av ”Det andra könet” och anses vara en av Sveriges främsta Beauvoir-kännare. Hon har skrivit flera viktiga böcker om att leva med psykisk sjukdom i familjen eller i sin närhet.

ÄNGLA, ingen kvinna men dock en dalmatiner-tik! Trogna, kloka vänner ska man hylla, oavsett i vilken skepnad de kommer.

ÖZLEM Cekic, född 1976, är en dansk-turkisk-kurdisk muslims socialdemokratisk politiker i Danske Folketinget. Hon slåss outtröttligt mot en lång rad fördomar och arbetar för att öka förståelsen mellan grupper och främja tron på allas lika värde.